Tindved er en næringshage for kreative bedrifter med tre avdelinger i Trøndelag. Hovedkontorfellesskapet heter Brikken, og ligger i sentrum av Verdal. Filmfabrikken ligger på Røstad i Levanger, mens tredje kontorfellesskap ligger på Spiren (gamle Sakshaug skole) i Inderøy kommune.
Inderøyfisk
Inderøyfisk ble til da Øyvind (52) måtte bytte ut kua i fjøset og finne en ny næring. Da satt han og så ut over fjorden og spurte seg selv: Hvorfor er det ingen som driver med fisk her?
Nede på kjøkkenet på Spiren i Inderøy hakkes det løk. Masse løk. For i tillegg til hovedproduktet som er sild på glass, og lokalproduserte fiskekaker, selger Inderøyfisk glass etter glass med syltet rødløk.
– Ilddåpen var på Matfestivalen i 2019 da vi solgte fiskeburger i tortilla med syltet rødløk. Det er vår signaturrett, sier Øyvind Treider Olsen. Det kommer tydelig frem at han ikke er innfødt når han snakker. Oppveksten har han nemlig hatt i Oslo. Nå er han bosatt på Utøya.
– Jeg kom til Inderøy i 2005 og ble gift her i 2007. På spørsmål om jeg er inderøyning bruker jeg å svare at jeg skal gravlegges på Sakshaug, sier han med et lurt smil.
Forundret over Straumen
Tilbake til starten. Øyvind hadde akkurat fått beskjed om at han kom til å utvikle kols om han fortsatte med gårdsdrifta og de ulike kurasene han drev med. Da måtte han tenke annerledes.
– Det er mye spennende som skjer i Inderøy, men det som forundret meg var at Straumen som er bygd opp av sjø og fisk, ikke hadde noe næring knyttet opp mot det. Hvorfor er det slik?
Parallelt begynte han å teste ut ulike oppskrifter på fiskekaker med råvarer fra den lokale fiskeren.
– Jeg har en kokkesvoger som kom med tilbakemeldinger underveis, og da fiskekakene hadde blitt så gode at jeg kunne ta de med meg ut av huset, koblet han meg på Dag Erlend Følstad hos Inderøy Catering i 2019. Jeg stilte han to spørsmål: Er ideen god? Og får jeg være hos deg? Han svarte ja på begge og jeg drev produksjon der frem til januar i 2021.
Nytt liv for skolekjøkkenet
Nå foregår produksjonen på det gamle skolekjøkkenet på Sakshaug skole, nå Spiren, og en har blitt til to. I midten av september ble Richard M. Høirem (35) fra Verdal ny kollega.

– Jeg kjenner meg igjen i måten å jobbe på, det å finne et alternativt konsept og begynne fra start.
Han har en allsidig bakgrunn blant annet fra taxibransjen, som industrimedarbeider og kulturskolelærer. I bunnen driver han eget firma med lys og lyd og er musiker, men han har også kokk og servitør-utdannelse fra videregående.
– Jeg merket at mattilsynreglene sa pling i hodet med en gang. Til å begynne med tar jeg ansvar for å få kjøkkenet i orden for større produksjon og vekst.
Ser frem til jula
Nav har vært koblingsboksen mellom de to nye kollegaene, og både Øyvind og Richard skryter av god hjelp. I tillegg gleder Øyvind seg over å øke laget, for etter ett år med korona, begynner nå næringen heldigvis å ta av.
– Kremmern fisk har tatt oss inn i sortimentet. Nå handler det om å få ferdig godkjent kjøkken for produksjon til hele Norge. Selger vi ti glass om dagen fra de 12 bilene deres, da begynner hjulene å rulle for fullt for bedriften.
Øyvind og Richard gleder seg også ekstra til førjulstiden, da er kalenderen full, og de er på tur inn i hyllene til flere gårdsutsalg.
– Med to ansatte har vi større muligheter til å være flere steder. 2021 blir et godt år, mener Øyvind.

Fem kjappe
Hva gjør bedriften din og hvorfor?
– Produserer fiskemat basert på regionale og nasjonale ressurser. Etterpørselen viser en manko i markedet.
Hva brenner du for med bedriften?
– At vi skal lykkes videre.
Hva drømmer du om?
– Jeg har to drømmer: at vi kan få til en foodtruck med kun fiskemat, og at en luring med penger starter fiskerestaurant på Inderøya, et sted med god sjømat og opplevelser.
Hva har dere oppnådd det siste året?
– Vi har overlevd koronaen og rimelig kjapt klart å få store og små kunder.
Hva er det viktigste Tindved bidrar med inn i din bedrift?
– Kontorfellesskapet på Spiren. Det merker jeg i vertfall godt nå som det er tilbake. Det sosiale fellesskapet, samlingspunktet, er viktig.
