VIRKEMIDLER HOS SIVA
Siva utvikler, eier og finansierer en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling bestående av inkubatorer, næringshager, katapult-sentre, innovasjonsselskaper, samt innovasjonssentre og industribygg.
Siva-strukturen består for tiden av 40 næringshager, 33 inkubatorer, 5 katapult-sentre, 74 innovasjonsselskaper, og 40 eiendomsselskaper som samlet er eier i over 100 eiendommer.
Gjennom et knippe forskjellige virkemidler bygger Siva en infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling. Virkemidlene bidrar til at inkubatorer, næringshager, katapult-sentre, og klynger kan gjøre en viktig jobb for bedrifter over hele Norge.
Gjennom eierskap legger vi til rette for at innovasjonsselskapene utnytter sitt potensial og er en viktig pådriver for nyskaping i sin region. Gjennom eiendomsinvesteringer og forvaltning av bygg bidrar Siva til at industri og innovative bedrifter kan vokse og utvikle seg.
I Siva, så vel som øvrig virkemiddelapparat, arbeider de utifra samme grunntanke som i idretten; «bredde skaper topp», og "topp inspirerer og motiverer bredde".
Siva sin rolle er å legge til rette for at flest mulig bedrifter får sjansen til å realisere sine forretningsideer, bli konkurransedyktige, samt å bidra til at flest mulig får hjelpen de trenger for å vokse, helst også internasjonalt. Norge er avhengige av at vi tar hele landets naturressurser, kompetanse, kunnskap og kultur i bruk slik at mange lykkes.
__________________________________________
1) NÆRINGSHAGEPROGRAMMET
Med en visjon om å «Skape levedyktige og framtidsrettet næringsliv i distriktene», bidrar Siva med tilskudd, kompetanse, verktøy og et nasjonalt nettverk til 40 næringshager over hele landet.
Gjennom programmet bidrar Siva med 1,4 – 2,5 millioner kroner i årlig tilskudd, som næringshagen bruker til å utvikle bedrifter. Næringshagene får også tilgang til utdanningsprogram, kurs, nettverksarenaer, metodikk, maler og beste praksis for forretningsutvikling og kommersialisering.
En næringshage er et innovasjonsselskap som tilbyr bedriftene tjenester som bedriftsrådgivning, hjelp til utvikling av forretningsidéer, markedsplanlegging, nettverksbygging, internasjonalisering og andre utviklingsrelaterte oppgaver til en subsidiert kostnad. Næringshagen skal være en aktiv tilbyder og tilrettelegger av kompetanse, nettverk og infrastruktur, samt være en attraktiv møteplass og samhandlingsarena for bedriftene. En viktig oppgave for næringshagene er å koble bedriftene opp til relevante fagmiljøer, FoU-miljøer, andre innovasjonsselskaper, investeringsmiljøer, samt offentlig virkemiddelapparat.
Siva har operatøransvaret for programmet, som ble etablert i 2012 og varer ut 2022. Fra 2020 overtar fylkeskommunene oppdragsgiveransvaret fra staten.
https://siva.no/virkemidler/naeringshageprogrammet/
__________________________________________
2) INKUBATORPROGRAMMET
Med en visjon om å «Skape morgendagens konkurransedyktige bedrifter», bidrar Siva med tilskudd, kompetanse, verktøy og et nasjonalt nettverk til 34 inkubatorer som omfattes av programmet.
Gjennom programmet bidrar Siva med 1,5 – 5 millioner kroner i årlige tilskudd, som inkubatoren bruker til å utvikle gründer-bedrifter og «spinnoffs» fra etablerte bedrifter. Inkubatorene får også tilgang til utdanningsprogram, kurs, nettverksarenaer, metodikk, maler og beste praksis for forretningsutvikling og kommersialisering.
En inkubator er et innovasjonsselskap, eller del av et innovasjonsselskap, som tilbyr gründer-bedriftene og etablert næringsliv rådgiving innenfor forretningsutvikling og kommersialisering til en subsidiert kostnad. De tilbyr også kontorplass, et faglig miljø og et nettverk der de kobles sammen med andre bedrifter, akademia, FoU-miljøer og investorer.
Siva har operatør-ansvaret for programmet, som ble etablert i 2012 og varer ut 2022. Fra 2020 overtar fylkeskommunene oppdragsgiveransvaret fra staten.
https://siva.no/virkemidler/inkubasjonsprogrammet/
__________________________________________
3) NORSK KATAPULT
Norsk katapult er en ordning med nasjonale sentre som tilbyr fasiliteter, utstyr og kompetanse. Katapult-sentre gjør det enklere for innovative bedrifter å utvikle prototyper, teste, visualisere og simulere. Dette gjør veien fra konseptstadiet til markedsintroduksjon enklere for norsk industri.
Oversikt over de fem katapult-sentrene finner du her
__________________________________________