a

Spiren gjorde kombinasjonen drømmen om livet på landet og drømmejobben virkelig

Kjærligheten til hverandre hadde de allerede funnet, men kjærligheten til Straumen og Spiren fant de sammen. For både Hedda Grønvoll Rennemo og Sindre Rennemo Grønvoll og Sofie Liesker og Tony Siantonas har drømmen om livet på landet og karriere blitt virkelig.

PRAKTISK: Sofie Liesker og Tony Siantonas har sønnen Helios i barnehagen rett over veien. De har funnet en bedre balanse mellom jobb og arbeidsliv ved å flytte til Inderøy og være i kontorfellesskapet til Tindved Kulturhage på Spiren. Foto: Anne Lein Kristiansen.

Positiv befolkningsvekst

Inderøy kommune var en av seks kommuner i Trøndelag med positiv befolkningsutvikling i 2021. Med et plusstall på 30 er kommunen i følge SSB sine tall for 2021 nå oppe i 6.794 innbyggere. Fire pluss tre av disse er godt integrert gjennom kontorfellesskapet til Tindved Kulturhage på Spiren.

Hedda og Sindre er begge 36 år og har vært sammen siden videregående. Ingen av dem har nær familie i Inderøy,  likevel valgte de å flytte til en liten kommune der de ikke kjente mange under pandemihøsten 2020.

– Vi hadde lyst til å flytte ut av byen, men så er det noe med arbeid og nettverk da, sier Sindre og ser på sønnen Ludvig i mamma Heddas fang.

Urbant nok

Sindre er kunstnerisk leder og medeier i Breach VR, et Trondheimsfirma med 21 ansatte som arbeider med opplevelser og innhold innen immersive-medier, med fokus på AR, VR og MR. Hedda er utdannet designer fra Central Saint Martins i London, syr skjorter for bunadsaum og er i mammapermisjon for øyeblikket.

Veien kan være lang fra urbane Bakklandet til Straumen, men det var til slutt familieverdiene som vant frem – siden de kunne ta med seg jobben hvor som helst.

– Vi skulle egentlig flytte like utenfor Trondheim, men endte opp lenger ute på landet, smiler Hedda og forklarer:

– Dersom man uansett må pendle inn til jobb når man bor i utkanten av en by, hvorfor ikke bosette seg enda mer landlig når koblingene mellom Innherred og Trondheim er gode og avstanden tross alt ikke er så stor?

FRIHET: Hedda Grønvoll Rennemo og Sindre Rennemo Grønvoll ser friheten i å kunne jobbe fra hvor som helst. De tror arbeidslivet har endret seg for bestandig. Her sammen med sønnen Ludvig. Foto: Anne Lein Kristiansen.

Nærhet til det betydningsfulle

Hun og Sindre er samstemt om at de har fått nærhet til de tingene som beriker livet; rom, luft, nærhet til natur og aktiviteter med ungene – og samtidig muligheten til å beholde drømmejobben.

– Det er noe med å kunne tilby en oppvekst basert på de verdiene vi synes er viktig. Spongdal var lenge alternativet på grunn av den landlige følelsen og nærheten til Trondheim, men så ble det Straumen. Her har vi alt vi trenger av tilbud, selv om det ikke er en by. Mange tettsteder like utenfor en by bygger ikke opp infrastrukturen, men her er det mye som skjer, både når det gjelder butikker, mat og kultur. Det er viktig.

Flyttet hjem for å ta over

Det er Sofie Liesker (35) og Tony Siantonas (40) fra England enige i.

– Jeg trodde aldri jeg kunne flytte hjem til Inderøy og ha den jobben jeg har, sier Sofie åpenhjertig.

Hun trodde hun måtte gi opp sin internasjonale karriere i Flyktninghjelpen hvis hun skulle flytte hjem til Inderøy og ta over gården hun kommer fra.

– Så kom koronapandemien og vi satt isolert på hjemmekontor i en liten leilighet i Sveits og tenkte over hva vi skulle gjøre med livene våre. Det var da vi gikk inn på Tindved sine hjemmesider og så Spiren. Jeg sa til Tony; se hvor fint det er, her kan vi sitte og jobbe. Fordi en ting er å jobbe hjemmefra, men vi vil jo være sosiale og møte folk også.

KREATIV LØSNING: En litt mer kreativ kontorløsning passer også Helios godt. Med mamma og pappa Sofie og Tony på den andre siden av gata, er også logistikken på plass. Foto: Anne Lein Kristiansen.

Henter kompetanse på nabokontoret

Slik ble det til at Sofie nå kan hente kompetansen hun mangler på nabokontoret eller en av dropin-plassene i åpent kontorlandskap.

– Kontorfellesskapet gjør at vi ser på ting fra ulike perspektiver, og over lunsjen kan vi finne nye mulighet og få nye ideer til egen arbeidsplass.

Nå jobber hun fra sin gamle barneskole hvor hun lærte seg å spikke på høvelbenkene og har mannen i et kontor litt lenger ned i gangen

Mer balansert liv

Tony holder konversasjonen på engelsk, men føler seg godt integrert i Inderøy.

Han jobber for organisasjonen World Business Council for Sustainable Development, som jobber med å løse noen av verdens største spørsmål rundt bærekraftig utvikling.

– Pandemien har gitt økt pågang jobbmessig, men en av de tingene som har vært positivt er forandringen i arbeidsmiljøet. Vi kom tilbake for familien, men før pandemien var det umulig å se for seg at vi kunne fortsette i karrierene våre.

Han mener livet på Inderøy med nærhet til familie og natur gjør det enklere å bevare likevekten mellom arbeid, helse og familieliv.

– Jeg har et mer balansert liv med mindre reising og muligheter som jeg ikke hadde kunnet fått for bare noen år siden, før pandemien . Nå er det enklere å forankre det arbeidet jeg gjør lokalt og regionalt, og på Spiren har vi et interessant lokale til globale samtaler på tvers av felt. Denne måten å jobbe på kommer til å være det de unge gjør fremover, spår Tony.

«Vi føler oss tatt i mot med åpne armer, nysgjerrighet og varme»

– Hedda Grønvoll Rennemo

Fleksibelt arbeidsliv

Sindre er åpen på at deres møte med Næringshagen på Spiren og mulighetene til å sitte sammen med andre næringsdrivende avgjorde valget til fordel for Inderøy.

– Pandemien har fått mange til å tenke annerledes rundt dette med arbeidssted og tilknytning til det fysiske kontoret. Plutselig er det mulig å jobbe langt mer fleksibelt, men periodene med hjemmekontor har også lært oss at det er viktig å ivareta det sosiale og det å ha et miljø rundt seg når man tar med seg jobben bort fra kontoret. Vi valgte kontorfellesskapet til Tindved på Spiren på grunn av de andre bedriftene som holder til her. Her fant vi personer med tilsvarende interesser og spennende jobber innen ulike felt der man kan dra nytte av hverandre.

– Som tilflyttere til bygda er det viktig for oss å vite at jobben er en måte å bli kjent med folk på. Når man flytter til en liten plass uten et etablert nettverk så kan det være utfordrende å integrere seg inn i miljøet, sånn har det ikke vært her. Vi føler oss tatt i mot med åpne armer, nysgjerrighet og varme, avslutter Hedda.

Fakta om Spiren:

  • Driftes av Tindved Kulturhage.
  • Er på gamle sakshaug skole.
  • Eies av Inderøy kommune.
  • Består for øyeblikket av mellom 20 og 25 ulike bedrifter.

Les mer om Spiren

Publisert: 26. april 2022

Andre saker