a

Gudrun tjener penger på stemmen sin

For gudrun Ramfjord er det essensielt å holde seg unna halsbetennelse og forkjølelse. Hun lever av å selge stemmen sin.

STEMMEBUTIKKEN: Gudrun Ramsfjord lever av å selge stemmen sin. Foto: Elin Sofie Lorvik

Du har nok hørt henne, uten at du har tenkt over det. Gudrun Ramfjord er stemmen i telefonsvareren, i heisen, i TV-reklamen og i høyttalerne på kjøpesenteret. Siden hun etablerte Stemmebutikken i 1999 har hun gjort næring av sin egen stemme.

Lyden hun spiller inn og selger til hele verden, spilles inn i et lite studio på kontorfellesskapet Brikken i Verdal, som driftes av Tindved Kulturhage.

– Det er strålende å bo her og jobbe ut mot verden. Når jeg har forretningsmessige utfordringer, er det godt å være så tett på næringshagen. Det sosiale skal man heller ikke kimse av, å ha noen å spise lunsj med eller ta en morgenkaffe med er veldig fint.

Utvikling i kontorfellesskapet

Ramfjord forteller at hun utvikler bedriften gjennom fellesskapet.

– Skrivebiten av jobben min hadde jeg ikke tenkt over om det ikke var for Wow Reklame, som også er en del av næringshagen. Like etter at jeg ble en del av nettverket, ga de meg en tekstutfordring. Det endte med at jeg tok flere skrivekurs og nå også har tekstforfatter som et tilbud i bedriften. Det hadde jeg aldri kommet på selv. Her blir man heiet frem og backet opp – kjempegøy.

Gudrun leverer tekster til papir og nettsider, filmmanus, samt slagord til mange fornøyde kunder, noen er: «Aasen Sparebank – i gode og andre dager», «Kultar – kort vei til store øyeblikk» og «ØYNA –helt øverst».

I STUDIO: Gudrun Ramsfjord har studio og lydboks på kontorfellesskapet Brikken i Verdal kommune. Foto: Elin Sofie Lorvik

Kjente kunder

Stemmebutikken har kunder som NRK, TV2, KLM, Falstadsenteret, Microsoft, Google, P4, Louis Vuitton, Skoringen, Tine, offentlige etater og gjør alt av stemmer for Telia.

Hvilke jobber har du gjort som du husker litt ekstra godt?

– Jeg var stemmen til en film for Spellemannprisen ett år, det var en artig jobb å gjøre. Miljødepartementet har også gitt meg flere interessante oppdrag.

Stoppet 17. Mai-toget

Da Gudrun var ung, sto det absolutt ikke på agendaen å flytte hjem og starte egen bedrift.

– Jeg bodde i Oslo og var etablert der. Hadde tatt skuespillerutdanning i Italia og jobbet for NRKs barne- og ungdomsavdeling, som skuespiller og produksjonsassistent. Det ble mange sketsjer for barne-tv og Go’ elg, som var et norsk barne- og ungdomsprogram som gikk på̊ NRK fra 1995 til 2000.

Det var det mange som fikk med seg, også hjemme i Trøndelag.

– Det er vel det nærmeste jeg kan kalle meg en kjendis. Da jeg var hjemme på 17.mai-feiring og sto og så på toget, så ble jeg gjenkjent av flere av de unge. Toget gikk i stampe. Alle hadde jo bare NRK på den tiden, så det å ha skjermtid der ble lagt merke til.

Hvordan ble Stemmebutikken til?

– Jeg spedde på inntekten med tegnefilmdubbing og lesing av reklame. Det førte til jobb i et lydbyrå, før Stemmebutikken ble etablert. Så flyttet vi hjem til Levanger i 2005. Da brukte jeg klesskapet som lydboks. Det fungerte fint, men jeg savnet kolleger.

Snakker sjeldent trøndersk

I 2009 flyttet Stemmebutikken til kontorfellesskapet i Verdal, det hører imidlertid til sjeldenhetene at hun får snakke trøndersk i jobbsammenheng. Hun anslår at Stemmebutikken har 10-20 prosent trønderske kunder.

– Av totalen snakker jeg kanskje fem prosent trøndersk. Resten er på bokmål, bestilt fra hele verden.

Hvilke utfordringer har du i jobben din?

– Det fungerer stort sett fint å jobbe fra Verdal ut mot verden, bortsett fra mot noen kunder i Oslo. De har vanskelig for å skjønne at jeg ikke trenger å reise nedover til deres studio. For kunder i Nederland, Tyskland og Sverige er ikke det ikke noe problem, sier Ramsfjord

Stemmebutikken:

Stemmebutikken leverer profesjonelle innlesingstjenester og voiceover til tv- og radioreklame, informasjonsfilmer, teletjenester, dataspill, e-læring og audioguider.

Besøk stemmebutikken.no

Publisert: 26. april 2023

Andre saker