a

Hurra! Vi er miljøfyrtårn

I dag fikk vi overlevert beviset på at Tindved Kulturhage AS er sertifisert som Miljøfyrtårn av varaordfører i Verdal kommune, Anne Grete Lervik Valbekmo.
Bildet viser beviset på at Tindved Kulturhage AS er sertifisert som Miljøfyrtårn. Plaketten ble utdelt i forbindelse med Tindved kulturhage sin generalforsamling i april 2023. Varaordfører Anne Grete Lervik Valbekmo i Verdal kommune leverte ut plaketten. Miljøfyrtårnansvarlig Elisabeth Wehn og daglig leder Anne Segtnan tok i mot.

MILJØFYRTÅRN: Plaketten for miljøfyrtårn ble utdelt i forbindelse med vår generalforsamling av varaordfører Anne Grete Lervik Valbekmo. Miljøfyrtårnansvarlig Elisabeth Wehn og daglig leder Anne Segtnan tok i mot. Foto: Anne Lein Kristiansen

– Hos oss er det forbudt med engangskopper 

I 2023 ble Tindved Kulturhage sertifisert som miljøfyrtårn.  

Det meste av miljøjobben ble gjort rundt eiendommen som Tindved Kulturhage eier i Møllegata 6. Der er det eiendomsansvarlig Elisabeth Wehn som har tatt i et tak. 

– Det var først og fremst artig å se at vi allerede var litt i gang med å gjøre bærekraftige valg før sertifiseringen. For eksempel hadde vi tidlig tatt grep med kildesortering. Her ble vi inspirert av studentene på skuespillerutdanningen ved Nord som ønsket mer avfallssortering, sier Wehn.  

Bærekraftige valg

Hun forteller at Tindved også hadde startet med å ta grep på bygget når det gjaldt strøm. 

– Vi var i gang med å redusere energiforbruket. Blant annet med å bytte alle lys til ledlys og sette inn følere på lyspærene. Jobben med å etterisolere bygget var også igangsatt, sier Wehn. 

Miljøfyrtårn handler om å iverksette konkrete og lønnsomme bærekraftstiltak som vil forbedre bedriftens miljøprestasjoner og styrke konkurransekraften.  

– Underveis i sertifiseringen ble jeg mer bevisst på enkle oppgaver i arbeidshverdagen. Spørsmålet jeg stiller meg oftest er: “Trenger jeg å skrive ut dette papiret?” 

For de ansatte i Tindved betyr det å være miljøfyrtårn at man alltid sjekker togtidene før man setter seg i bilen og alle vet at plast og engangsbestikk er fy-fy.

– For oss betyr det å være miljøfyrtårn økt bevissthet omkring det å ta bærekraftige valg i hverdagen. Dette gjelder for eksempel vurdering av behovet for å reise til fysiske møter, reparasjon i stedet for å kjøpe nytt og energisparing i bygget vi eier. Gjennom prosessen med å bli miljøfyrtårn fikk vi også gjort en nyttig gjennomgang av rutiner i selskapet, sier daglig leder Anne Segtnan. Hun har også blitt sertifisert konsulent for miljøfyrtårn.

HENGER I MØLLEGATA: Beviset på at Tindved Kulturhage er sertifisert som Miljøfyrtårn, henger i bygget næringshagen eier i Møllegata 6 i Verdal. Foto: Elin Sofie Lorvik

Setter krav til leverandører

I tillegg tar Tindved miljøvennlige valg hos leverandørene.

– Vi setter krav til dem og har gjennom sertifiseringen utarbeidet et brev for utsendelse ved større arbeid. På bygget skal det utarbeides en miljøkartlegging både før arbeidet settes i gang, og underveis. Vi har også laget et skriv til samarbeidspartnere om at vi er miljøfyrtårn og hva det innebærer av krav til de vi jobber med, forteller eiendomsansvarlig Wehn. 

Bærekraftige kontorfellesskap 

Tindved Kulturhage drifter tre kontorfellesskaper. Ett i Verdal, ett i Levanger og ett i Inderøy.  

Alle kontorfellesskapene har helt kuttet ut engangskopper og –bestikk. Og printeren brukes mindre enn før.  

– Her sorteres alt av søppel, og det er slutt på bruk av papp og plast. Her har vi informert og lært opp de andre til å ta miljøvennlige valg, sier Wehn. 

Hva var mest artig med arbeidet rundt å bli miljøfyrtårn? 

– Det var at rådgiver og sertifisør ble imponert over arbeidet som allerede var igangsatt. Det er også artig å få være med å ta ansvar i bedriften ved å endre HMS-håndboken og være en viktig brikke i vernearbeidet. Arbeidet med dokumentasjon som er gjort nå skal brukes i mange år. Og så var det godt å ha en sparringspartner underveis i arbeidet, sier Wehn.

Tindved Kulturhage – Vi utvikler kreative næringer i Trøndelag

Vi vet at det å være en kreativ gründer handler om mer enn bare tall og statistikk. Det handler om å uttrykke din unike visjon og å skape noe som berører mennesker. Derfor fokuserer vi ikke bare på forretningsaspektet, men også på å bevare og fremme din kreative identitet.

Fakta om Miljøfyrtårn:

En virksomhet som velger å Miljøfyrtårn-sertifisere seg skal være i stand til å møte nye utfordringer og gripe nye muligheter i et arbeidsliv som er i rask endring.

Dette tilbyr Miljøfyrtårn: 

  • en oppskrift på hva virksomheten må gjøre (sertifiseringskriterier) 
  • redskaper for hvordan den kan gjøre det (digitale verktøy og veiledninger) 
  • hjelp til kontinuerlig og målrettet arbeid med høyere miljøprestasjoner og lavere klimaavtrykk (styringsverktøy) 

Har du spørsmål om bærekraft og miljøfyrtårn

Ta kontakt med Anne Segtnan:

Har du spørsmål om Miljøfyrtårn

Ta kontakt med Elisabeth Wehn:

Publisert: 25. april 2023

Andre saker